Krydderurteolie

Julemandens værksted

Efter at have været på SU i mange år, har jeg fået en vane med at lave en del af mine julegaver selv. Selvom jeg ikke længere er på SU holder jeg stadig ved. Jeg synes at det er hyggeligt at gå og lave, og jeg bilder mig selv ind at folk godt kan lide at modtage mit hjemme-biksede halløj. Det største problem er, at man er nødt til at starte i god tid, og særligt i år da jeg har en lille mand med på slæb 🙂

I dag vil jeg vise jer hvordan man får maksimeret sit udbytte af krydderurterne i haven, ved at producerer den lækreste krydderurteolie.

Krydderurteolie

20161107_085554

Gå i haven og høst en masse urter. Gør det NU inden frosten kommer og laver ged i det hele. Nogle urter kan tåle en smule frost og andre kan bestemt ikke. Jeg har høstet salvie, timian og rosmarin.

Skyld det godt og kom hele herligheden i en blender. Jeg smed også lige en enkelt chili og et helt hvidløg (med skal) med i legen. Hæld olivenolie over og blend! Husk at det godt kan betale sig at bruge en ordentlig olie.

20161101_081254

Nu får du en underlig grøn grødmasse. Hæld det på et glas med tætsluttende låg og stil det væk i 5-7 dage. Efter at massen har stået og trukket alle de dejlige smagsstoffer ud i olien, har du en god base. Hæld massen gennem eksempelvis et kaffefilter og opsaml olien. Jeg havde to tragte stående med et kaffefilter i hver.
Det tager cirka en dags tid at filtrere det. Jeg tænker at jeg til en anden gang nok vil prøve at hælde det gennem et klæde, da jeg tror det går lidt hurtigere.

20161101_093041

Den filtrerede olie hældes på flasker. Jeg har købt disse i Ikea til 8 kr. Det kan ikke gøres billigere i genbrug desværre. Du behøver ikke fylde en flaske helt op, da din base har enormt meget smag og sagtens kan ”fortyndes”. Inden du hælder almindelig olivenolie i flaskerne skal der lige lidt ekstra smag med. Jeg kom en lille smule af alle mine smagsgivere i flaskerne. På den måde kan man også se hvad olien smager af, og det ser bare lidt lækkert ud. Dvs. jeg kom et fed hvidløg, et blad salvie, to små stykker chili, en stilk rosmarin og en kvist timian i alle flaskerne. Derefter hældte jeg flaskerne op med basen og fyldte efter med almindelig olivenolie.

20161105_10374120161105_103735

20161105_102707 20161107_085543

Vupti, nu har du de første julegaver i hus. Personlige, lækre og ret billige. Husk at gemme en flaske til dig selv.

Følg med her på Signes-side.dk hvor der frem mod jul vil komme flere idéer til dejlige julegaver og andre julerelaterede krea-indslag.

Med venlig hilsen Signe


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *