Hyldebær og hygge – opskrift på syltetøj

Det er NU du skal høste sæsonens fuldmodne og saftige hyldebær.  Men hvad kan man egentlig bruge hyldebær til?  Læs med her og få en opskrift på hyldebær syltetøj, samt et smart fif til hvordan du let og nemt fylder dine syltetøjsglas uden svineri og skoldede fingre.


Hyldebær syltetøj

Denne opskrift stiftede jeg bekendtskab i mit barndomshjem, og har ikke smagt den andre steder.  Den har en helt særlig aroma og smag, som ikke kan sammenlignes med andet og farven er lige så smuk og dyb som friske hyldebær. Den originale opskrift stammer fra den sagnomspundne syltebog fra Tørsleff :  “Den grønne syltebog”.   Nu får du her en opdateret version fra mit køkken.


Opskrift

  • 350 g hyldebær (ribbede)
  • 350 g æbler
  • 220 g sukker
  • 1 tsk. rød Melatin
  • Atamon til skyldning af glas

(denne portion passer til ca. 3  glas syltetøj)

De ribbede hyldebær skyldes kort under rindende vand og afdryppes. Æblerne skæres i små stykker eller kan evt. rives på et rivejern, hvis man ønsker en helt jævn og homogen syltetøj.  Jeg kan godt lide forskellige teksturer i mit syltetøj, så jeg har blot snittet æblerne meget fint. Hyldebær og æbler kommes i en gryde og der tilsættet et lille skat vand. Bær og æbler koges under låg i 15-20 minutter.

Nu tilsættes sukker og melatin, og syltetøjet koges yderligere 10 min uden låg. rør i det med jævne mellemrum.

Nu er hældes syltetøjet på atamonskyldede glas og lukkes til. Husk at vende dine glas med syltetøj  på hoved mens de stadig er brandvarme. Det giver indersiden af låget en ekstra skoldning og forlænger levetiden på syltetøjet.

Fif til at hælde syltetøj på glas uden at svine hele køkkenet til

Mormor Hanna viser hvordan man laver en syltetøjstragt

Vi skal lave en syltetøjstragt.

  • Du skal bruge en tom sodavandsflaske. En 1,5 liters flaske passer godt i størrelsen.
  • Skær toppen af flasken med en brødkniv. Find et sted hvor hvor flaskens diameter er lidt smallere end åbningen på dine syltetøjsglas.
  • Skær endnu et snit i flasken, denne gang ca 10 cm fra dit første snit.

 

 

Nu har du en bredmundet tragt, der passer præsis til dine syltetøjsglas. Du kan nu let overføre skoldhed syltetøj til glas, uden at være nervøs for at brænde fingrene eller svine køkkenet til.

Let, enkelt og billigt.

Jeg håber du kunne bruge opskriften.

Med venlig hilsen Signe


Andre opskrifter på efterårets  frugter:

Efterår – noget med æbler

En tanke om “Hyldebær og hygge – opskrift på syltetøj

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *