Gratis grønt til jul?

Pyntegrønt skal samles nu

Ja nu tænker du sikkert, at det er lige lovligt tidligt at begynde at forberede sig til jul, men lige NU er faktisk et rigtig godt tidspunkt at starte. Vi har lige haft den første rigtige efterårsstorme i Danmark, og det er din billet til gratis grønt til kukker, kranse og dekorationer.

Der er tre måder at skaffe sig gratis grønt til sine dekorationer

Når stormene raser giver det masser af nedfaldne grene. Både i skove og i folks private haver vælter det ned med dejligt pyntegrønt. Nu skal du bare have fat i det.

Når folk rydder op efter en storm, eller blot klipper og beskærer i haven, ryger stort set alt deres “affald” på genbrugspladsen. Det betyder at folk smider en masse ud, som du sagtens kan få glæde af, uden at det koster en krone. Næste gang du tager en tur på genbrug så tjek lige om der ikke skulle være nogen, der har fældet et træ eller beskåret en busk som du kunne bruge. 9 ud af 10 gange er det en ren guldgrube.  Det skal dog nævnes, at det er forbudt at klunse på de danske genbrugspladser. Så det er altså på eget ansvar.


I skovene ryger der også masser af grene og kogler ned i en god efterårsstorm. Her er der mulighed for en rask gåtur og frisk luft, mens man samler ind til årets dekorationer. Du skal bare være klar over, at heller ikke her, er det helt uden regler. Reglerne for at indsamle i de danske statsskove hedder som tommelfingerregel, at du intet må grave op eller klippe ned. Men man må gerne samle kogler (der ER faldet ned), mos, grene, kviste osv. Man må kun tage til eget forbrug, og kun den mængde der kan være i en “hat”. Da folk ikke går så meget med hat mere, kan det oversættes til en alm bærepose.  Hvis du vil samle i en privat skov, må du dog kun tage det du kan nå fra stien.

Du kan læse mere om reglerne HER, på miljøstyrelsens hjemmeside.


Den 3. mulighed for gratis pyntegrønt er faktisk noget jeg har nævnt før her på siden.  Du skal ikke være bange for at klippe noget af dit juletræ. Men hvorfor skal jeg købe et træ allerede nu? Det bliver da kedeligt og tørt inden jul? Næh, de fleste juletræer bliver faktisk fældet lige nu, og så længe de opbevares ude i kulden, sker der ikke noget. Du kan enten vælge at klippe den nederste “etage” grene af dit juletræ, det giver plads til foden og en masse gaver under træet.

Du kan også vælge at klippe alle grenene af den ene side af træet. Det lyder måske meget drastisk, og det er det sådan set også. Jeg har gjort det, da jeg boede i en lille lejlighed, hvor et stort flot juletræ ville fylde alt for meget. Frem for at købe et lille bitte træ, valgte jeg at bruge et stort(halvt) træ, men sætte det op mod en væg, hvor det ikke tog så meget plads.

Du kan se flere billeder og læse mere om mine halve juletræer HER

Hvis du vælger at tage træet hjem tidligt i år, kan det varmt anbefales at sætte det på fod med det samme. Så bliver det ikke skævt af at ligge ned for længe. Og når det allerede står på sin fod, kan du lige så godt smide en lyskæde på i samme ombæring. Det er ret hyggeligt at have stående på terrassen.


Nu er der simpelthen ikke nogen undskyldning for ikke at få nogle store, og næsten gratis, dekorationer i år. Og bare fordi du indsamler dit pyntegrønt nu, betyder det jo ikke at du behøver at lave dekorationerne med det samme. Det skal bare opbevares køligt.

Rigtig god weekend og god jagt.

Med venlig hilsen Signe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *