Efterår – noget med æbler

Efterår er noget med æbler

-To opskrifter med æbler

Efteråret er i fuld gang og jeg har allerede plukket årets høst af æbler i haven. I år blev det til omtrent en mælkekasse fuld. Vi kan dog langtfra klare os med kun disse og supplerer hvor end vi kan. For at skaffe lækre danske usprøjtede æbler skal du bare være lidt om dig i nabolaget. Hold øje med hvor der står æbletræer som ingen høster. Hvis ikke folk bruger deres æbler, vil de som regel blive glad hvis der var nogen der kom og fjernede dem. Så du skal faktisk tænke på det, som om at du tilbyder fok at gøre dem en tjeneste. Som en ekstra bonus får du mulighed for at hilse på nogle af dine flinke naboer du måske ikke kender så godt.

Der står faktisk også mange ”ubevogtede” æbletræer rundt omkring i det danske land. Jeg har en vandstation ikke langt fra mit hjem, og der vokser 5-6 frugtræer på deres græsplæne. Man skulle da være et skarn, hvis ikke man tog nogle æbler med når man gik forbi med barnevognen. Det samme gælder for mange kommunale bygninger og parker. Der er altså ingen grund til at betale 20 kr. for en lille pakke økologiske æbler i supermarkedet lige nu. Bare se at komme ud ad døren og ind i kampen! .

Her følger et par af mine ynglingeretter med æbler.

Den første er en tilbehørs ret til et godt stykke kød og evt. en råkost eller salat. Den er samtidig også en god basis for babymad.

Ret nr. to er en gammel traver – gammeldags æblekage. Nu i en ny udgave uden gluten men stadig lige så lækker og indbydende som den altid har været. Og lav gerne ekstra, æblegrød er altid et hit hos babyen.

20161014_083738

Én portin æblegrød til de voksne og to små glas æblegrød til babyen


Efterårsgrøntsager i ovn

tilbehør til en hovedret
  • 1 Rødløg
  • 4 Fed hvidløg
  • 1 Porrer
  • 2 Æbler
  • 1 Dåse bønner – eks. Butter beans
  • 2 Gulerødder
  • 1/4 blomkål
  • 2 Pastinakker
  • 2 spsk. æblecider eddike
  • lidt olie
  • krydres med frisk timian, salt og peber

Skær alle grøntsagerne i tern på omtrent samme størrelse. Kom dem i et ildfast fad og hæld olien og eddiken over, samt krydderrigerne. Det hele vendes godt rundt. Sæt fadet i ovnen ved 200 grader i 30-40 minutter.

Hvis du har andre grøntsager i køleskabet kan du sagtens udskifte eller supplere nogle. Eksempelvis jordskokker, seleri, kartofler osv.

Retten er meget mættende i sig selv, og du behøver derfor ikke at servere kartofler til.

Vi har også lavet den i en ekstra stor portin og efterfølgende brugt resterne som babymad, dog i en udgave uden salt. Jeg skulle hilse at sige at det er et stort hit her hjemme. Det må gerne være nemt at lave lækker babymad, og det er denne ret!


Gammeldags æblekage, glutenfri

  • 10-15 æbler alt efter størrelsen
  • lille stykke ingefær, 5 cm
  • 1 tsk. Vaniljepulver
  • 1 dl rørsukker
  • 25 g smør eller margarine
  • 4 dl havregryn
  • 2 dl piskefløde
  • ribsgele til pynt

Æblerne skæres i grove tern og kommes i en gryde med et lille bitte skvat vand i bunden. Lad dem bare beholde skrællen på, det giver farve og vitaminer. Riv ingefær i gryden og drys vaniljepulver i. Lad æblerne koge til de begynder at blive bløde og koge ud. Alt efter hvilken type æbler du bruger varierer kogetiden meget. Giv den en tur med stavblenderen. Nu kan du smage den til hvis den skulle mangle lidt sukker, men som udgangspunkt behøver den ikke ekstra sukker.

20161014_075211

Æblerne skæres i tern og koges bløde før de får en tur med stavblenderen

Æblerne skæres i tern og koges bløde før de får en tur med stavblenderen

 

Æblerasp er jo lavet af hvede, så det kan vi ikke bruge i en glutenfri udgave. Jeg har brugt havegryn og efter at smagt den udgave savner jeg slet ikke den gamle.

Smelt sukker i en slip-let pande. Lad sukkeret smelte uden at du rører i det. Tilsæt smørret og lad det bruse af i panden. Skru ned for varmen. Tilsæt havregryn og rør regelmæssig i blandingen i 5-7 minutter til havregrynene er blevet lækre og gyldne. Hæld dem over i et fad eller en skål. Du skal gerne blive ved med at vende dem regelmæssigt  til de er kølet af så du undgår at det klumper.

20161014_183406

æblekagerasp - glutenfriudgave med havregryn

Æblekagerasp – glutenfri udgave med havregryn

Læg et lag havregrynene i bunden af en serveringsskål. Dernæst et lag æblegrød, sådan forsættes. Øverst kommes der et lag flødeskum pyntet med små klatter ribsgele.

En rigtig dejlig og billig dessert, fyldt med efterårets gotter. Jeg lavede lidt ekstra æblegrød da det er fantastisk babymad. Som jeg skrev tidligere: Det må gerne være nemt at lave lækker babymad!

Så er det tid til at nyde en god gammeldags æblekage

Så er det tid til at nyde en god gammeldags æblekage

Velbekomme

Med venlig hilsen Signe


En tanke om “Efterår – noget med æbler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *