Fra baby T-shirt til body – DIY upcykling

Du har måske, lige som mig, en helt stak baby T-shirts liggende og samle støv. Dels har jeg arvet en masse, dels har jeg fået i gave. Jeg har dog ikke købt én eneste af dem selv. Jeg synes nemlig at de er ret håbløse når barnet tilbringer alt sin tid med at møffe rundt på gulvet. En T-shirt giver øjeblikkeligt et stykke med bart på maven, og det har jeg bare ikke tålmodighed til at gå at rette på hele dagen. Så i laaaangt tid brugte jeg ikke T-shirts overhoved, til trods for at jeg faktisk har ret mange.

20161028_190304

Nu har jeg fundet en løsning som jeg selvfølgelig vil dele med jer. Jeg er gået i gang med at sy alle T-shirts om til bodyer. Dvs. jeg laver en underdel (som på en body) og sætter på T-shirten. Det er hverken svært eller tidskrævende. Her følger en grundig DIY guide som gør det muligt for alle at være med.

Materialer:

 • en baby T-shirt
 • en strimmel rib, ca. 4 cm. bred
 • to trykknapper
 • en lille stump jersey stof. Det kan også være en gammel hullet T-shirt.
 • Saks, tråd og symaskine.

Lad os så komme i gang!

Find et offer, dvs. en T-shirt du gerne vil upcykle fra ”samler støv i bunken” til ”indgår i daglig rotation”. Jeg har som udgangspunkt kastet min kærlighed på dem med striber da de bedst skjuler en syning, men mere om det senere.

offer: en ubrugt baby T-shirt

offer: en ubrugt baby T-shirt

Læg T-shirten oven på en body af samme størrelse, således at skulderpartiet ligger nøjagtigt over hinanden. Nu kan du se hvor lang underdelen skal være. Tag et målebånd og mål længden fra T-shirt kanten og op til det sted på maven, hvor du ønsker at sy body-underdelen på. Her har jeg valgt 6 cm. Så er der nemlig plads til at trække T-shirten ud over bukselinningen og derved ligne en ganske almindelig T-shirt.

20161028_160049

20161028_160414

Læg nu to stykke mønsterpapir (eller bagepapir, avispapir, what ever) under T-shirten og bodyen. Papiret skal altså ligge dobbelt. Tegn omridset af bodyen, og forlæng mønsteret op til det punkt på maven hvor du har valgt at underdelen skal syes fast. I mit tilfælde 6 cm fra kanten. Husk også at der skal lægges sømrum til. Jeg plejer at lægge 0,5 cm til. Der skal kun lægge sømrum til hvor der bliver en samlingssøm. Dvs. den nederste kant af bodyen, hvor vi monterer en ribkant, skal der ikke være sømrum.

20161028_161652

Klip mønsteret ud i dobbelt lag papir. Nu har du to mønsterdele til numsen. Vi skal altså lave én af mønsterdelene mindre så den passer til forstykket på bodyen. Vend bodyen med maven nedad oven på mønsteret. Løft nu op i bodeyens ene lag, så forstykket bliver synligt. Tegn omridset på mønster papiret. Klip ud. Nu har du en aftegning af både forstykket og bagstykket på bodyen. Læg de to mønsterdele på et stykke jersey stof. Husk lige at tjekke på hvilken led stoffet strækker. Vi vil gerne have stræk i bredden af bodyen. Jeg skriver det udelukkende fordi jeg selv har lavet den fejl en gang eller to 🙂

20161028_162323

Nu er vi nået til at samle alle delene. Læg de to dele ret mod ret og sy den éne sidesøm. Ret siden er den ”pæne” side, altså den der skal vende ud af. Du skal vælge en elastisk søm. På min maskine ser symbolet ud som på billedet #3. Sy derefter sidesømmen i den modsatte side, således at du stopper inden du er nået helt ned i bunden. Se næste billede. Det gør jeg for at få skjult enderne på den ribkant vi sætter på om lidt.

20161028_164348

20161028_164051

20161028_164116

Påsætning af ribkant. Jeg benytter en tape binder til kanterne, men det behøver du ikke. Det kan gøres manuelt. Se denne flotte guide af Anne Svenning for på syning af rib på den manuelle facon.  laralil.dk

Jeg har en såkaldt tabe binder. Jeg kan virkelig anbefale at man anskaffer sig sådan en. De koster i dk en bondegård, men mindre kan gøre det. Jeg har købt en uoriginal via Ali Express (Kina) til en meget billig pris. Sidst jeg tjekkede kostede den 3,5 $ og nogenlunde det samme i porto. Fordi den er uoriginal er jeg dog nødt til at montere den på en lidt alternativ måde, men det virker upåklageligt og jeg får lavet de flotteste ribkanter. Jeg vil lige påpege at jeg ikke får nogle penge for at reklamere for Ali Express, det er en ægte anbefaling 🙂 tape binder, Ali Express  tjek også gruppen ”Tape binder til almindelig symaskine – hjælpegruppe ” på Facebook for mere inspiration samt hjælp og vejledning.

20161028_164834

20161028_164820

Når ribben er påsat kan du lukke det sidste stykke i sidesømmen som vi før lod stå åben. På den måde kan enderne fra ribben nu skjules. Nu er underdelen klar til at sætte på T-shirten. Læg underdelen ind i T-shirten og fastgør med nåle. Jeg valgte at lave syningen ved en stribe i T-shirten, således at den bliver mindst iøjnefaldende. På billedet har jeg dog syet med en mørk farvet tråd, for at i bedre kan se den.

20161028_170113

20161028_170528

Nu mangler der kun knapper i bunden af bodyen. Jeg har købt en tang til at sætte knapper i med (KAM, de kan forresten også købes på Ali Express 🙂 ). Men man kan få nogle der skal syes fast med håndkraft.

20161028_190304

20161028_190258

Nu er den færdig og klar til brug. Og når man først har lavet én er det hurtigt at lave flere. Så er det bare at komme i gang ved symaskinen. Rigtig god arbejdslyst.

4 tanker om “Fra baby T-shirt til body – DIY upcykling

  • Tak Stine
   Ja, jeg er også ret tilfreds med konceptet. og jeg kan altid godt lide når man genbruger
   Med venlig hilsen
   Signe

 1. Kan man bruge en tapebinder til påsætning af ribkanter (altså strækstof) på en symaskine?

  Jeg har hverken cover- eller overlock, men derimod en standard Pfaff-symaskine. Kan man bruge den almindelige “bias binder foot” (skråbåndstrykfoden) til at påsætte ribkanter?

  • Ja tapebinder er super til rib kanter. Jeg testede den i går med jersey og det kunne den også lave fine kanter med. Jeg kender ikke lige din model men vil da tro at den også kan. Det er da et forsøg værd
   Og hvis ikke kan du evt forsøge dig med en billig Kina-model som min. Jeg bruger også bare en helt almindelig symaskine.
   Mvh Signe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *