Autostolstæppe – DIY

Babytæppe til autostol – DIY

Sy dit eget autostolstæppe

Det er, som du sikkert har bemærket, blevet godt og grundigt efterår med kulde og mørke. Det betyder at vi må holde de små pus varme og tilfredse når vi skal ud. Det ville jo være nemmest bare at give dem en kæmpe flyverdragt på, og så var man dækket ind. Det er dog ikke hensigtsmæssigt i forholdt til sikkerheden i en autostol. Flyverdragten kan simpelthen betyde at selen ikke kommer til at sidde korrekt og derfor ikke virke efter hensigten. Og det går jo ikke… Du kan læse mere om korrekt påklædning til bilturen HER.

20161121_151127

Når vi skal ud at trille i automobilen med den lille, er jeg derfor gået over til en anden taktik. Jeg giver vores lille guldklump en tyk trøje, hue, halstørklæde og et par tykke uldsokker eller sko på og så bliver han pakket ind i et tæppe. Men det med at pakke ham ind i et tæppe kan gøres på en ret fiks måde, så ham bliver pakket ordenligt ind, uden at selen kommer til at sidde i vejen. Det er ikke mig der har opfundet autostolstæppet. Jeg har set det i flere udgaver og har nu lavet mit eget og tilføjet nogle detaljer som bare lige gør det 10 % smartere. Her under følger en DIY til et autostolstæppe magen til vores. Vores passer til en Cybex Sirona, men med nogle få ændringer på målene kan den nemt tilpasses andre autostole uden problemer.

Som ved tidligere DIY til syprojekter lover jeg højt og helligt, at dette tæppe ikke er svært, og at alle kan være med. God fornøjelse!


Materialer:

  • Et aflagt uldtæppe eller et fleecetæppe samt faststof i eksempelvis bomuld.
  • Elastikbånd
  • knapper, 3 stk.
  • sytråd

Find dit stof. Besøg gerne din lokale genbrugsbutik. Jeg havde et tyndt fleecetæppe jeg ikke brugte og et stykke stof jeg havde købt i sommer på et lagersalg. Jeg har valgt noget med et hyggeligt mønster, men du kan sådan set bruge lige hvad du har lyst til, bare det er blødt og rart. Det er selvfølgelig også vigtig at det kan vakses. Derfor valgte jeg som udgangspunkt heller ikke et uldtæppe, men det er helt op til dig. Sørg for at stofferne er vasket inden du går i gang. Det er nemlig sket for mig, mere end 1 gang, at jeg har dummet mig på den konto. Hvis man glemmer at vaske det kan man risikerer, at det man møjsommeligt at kreeret pludselig ikke passer fordi det er krøbet. Alt stof, der ikke er kunststof, kryber. Det er dog meget forskelligt HVOR MEGET de kryber. Så vask det først! Lykkes det ikke at finde noget i genbrugsbutikken må du jo i en rigtig stofbutik. De findes også online så man kan shoppe hjemme fra sin sofa, både dejligt men også potentielt dyrt. 🙂

20161121_151243

Læg stoffet ud på gulvet eller et stort bord og mål op. Du skal bruge et stor stykke der måler 110×50 og to ”flapper” der måler 45×30. Du kan også lave ud i ét stykke, men det kræver betydeligt mere stof og der vil være en masse spild. Klip to sæt, hvis du som jeg har fleece og faststof. Den fleece jeg brugte var meget tynd og jeg lagde den faktisk dobbelt.

20161121_151254

Læg nu dine flapper, ret mod ret, på det store stykke og sæt nåle. Retsiden på stof er forsiden. På fleece er der ikke ret- og vrangside. Sy flapperne på med bred zig zag. Gør det med begge flapper.

20161121_151310

Mål op hvor dine huller til selen skal sidde og klip. Du kan med fordel klippe begge lag stof på samme tid ved at lægge dem oven på hinanden. På den måde kommer rillerne til at side samme sted på begge stykker. Husk at sætte nåle i stoffet så lagene ikke forskubber sig mens du arbejder.

Læg de to stykker stof, ret mod ret, på hinanden og sæt nåle hele vejen rundt i kanten. Sy derefter med zig zag rundt. Nu vender mønsteret ind og der er en synlig søm rundt i kanten. Tag efterfølgende og vend vrangsiden ind, som når du vender vrangen ind på et dynebetræk. Du kan trække stoffet ud gennem et af hullerne til selen. Vær omhyggelig med at få hjørner og kanter til at ligge skarpt og lige. Sæt nåle gennem begge lag stof for at holde på dem.

20161121_151321

Der skal nu laves en stikning. En stikning er en synlig søm der holder de to stykker stof på plads, så de ikke glider for meget rundt. Stikningen laves med ligeud sting ca. 0,5-1 cm fra kanten. Du kan med fordel sigte med kanten af symaskinefoden langs kanten af stoffet. Tag dig god tid så det bliver pænt. Du kan vælge en trådfarve der bliver meget lidt synlig på dit stof. Dvs. en rød hvis du har rødt stof osv. Hvis du er lidt våget, og har en sikker hånd, kan du vælge en kontrastfarve som tydeligt kan ses og bidrager med lidt ekstra kant. Jeg valgte selv en rød farve som passede til den røde baggrundsfarve jeg havde brugt til mit faststof. Jeg valgte en neutral farve, da der er meget mønster på mit stof og det nemt kan blive forivrende hvis der ”sker for meget”. Tilgengæld er den meget synlig på min grønne fleece. Hvis du ikke er så sikker på at du kan lave stikningen lige og pæn, så vælger du selvfølgelig en farve der ikke kan ses så tydeligt bagefter 🙂

20161121_151334

Nu skal du sy sele-hullerne. Det gøres nemmest ved at du sætter en masse nåle rundt langs hullernes kant, gennem begge lag stof. Du skal sy en zig zag søm, hvor kanten af dine sting går ud over stoffets kant. Dvs. at du til den ene side syr i stoffet, og til den anden side rammer”luft”. Hvis din symaskine har en overlock søm kan du med fordel bruge den i stedet for. Sy rundt i kanten og tag gerne turen rundt to gange for at fange alle de små frie trådender på stoffet, så det ikke kommer til at trevle. Nu er du faktisk færdig med tæppet, men du kan gøre det endnu lettere at bruge ved at tilføje knapper og elastikbånd.

20161121_151348

På de fleste autostole er der en flytbar nakkestøtte som kan indstilles efter barnets højde. Denne nakkestøtte er placeret ca. der hvor du ønsker at tæppet skal sidde for at varme baby. Jeg har derfor sat to elastikbånd fast i kanten af tæppets øverste kant. Disse elastikker kan hægtes rundt om nakkestøtten. På den måde sikre du dig at tæppet holdes på plads i stolen. Jeg havde dem ikke på i starten og bandende og svovlede når jeg skulle have Hjalte ind og ud af tæppet. Det er svært at styre baby med denne ene hånd og tæppet med den anden.

20161121_151358

20161121_152152

For nu at sikre os at tæppe også bliver siddende omkring vores lille sprællemand, har jeg monteret knapper så de to flapper kan fæstnes på hinanden. Jeg har faktisk sat flere klapper så tæppet kan strammes mere eller mindre til, alt efter hvor koldt det er, eller hvor stor en trøje han har på inden under.

20161121_151407

Jeg håber du kunne bruge denne DIY guide og skriv endelig en kommentar hvis der er noget der trænger til at blive uddybet yderligere. God fornøjelse.

20161121_15225420161121_112532

Med venlig hilsen Signe 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *